Zioła dla zdrowia i smaku – Tymianek

Od kilku lat interesuję się tematyką ziół – ich właściwościami i możliwościami zastosowania. Zdarzyło mi się tez pisać na ich temat artykuły do pewnego branżowego miesięcznika.

Te niepozorne roślinki mają naprawdę wielką moc…

Thyme (Thymus citriodorus). Light-green grassy background

Tymianek pospolity

Tymianek pospolity – jest bardzo dobrym źródłem witamin, szczególnie witaminy C, która podnosi odporność organizmu, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów oraz ułatwia przyswajanie żelaza. Ziele tymianka zawiera także znaczne ilości witamin z grupy B, głównie ryboflawinę, która bierze udział w przemianach aminokwasów oraz wpływa na prawidłową pracę narządu wzroku.
Za właściwości lecznicze ziela tymianku odpowiadają składniki aktywne w nim zawarte jak m.in. Tymol, który jest olejkiem eterycznym, działa antybakteryjnie, dlatego też tymianek może być stosowany, jako płyn do płukania jamy ustnej. Ma również właściwości wykrztuśne, poprawia funkcjonowanie rzęsek oskrzeli, stąd może być użyteczny przy kaszlu, infekcjach bakteryjnych gardła. Przeciwbakteryjna aktywność tymolu sprawia, iż roślina ma zastosowanie w leczeniu trądziku – stanowi składnik niektórych kremów przeciwtrądzikowych oraz płynów do mycia twarzy.
Związki flawonowe charakteryzują się działaniem przeciwgrzybicznym oraz przeciwutleniającym. Świeży tymianek jest jedną z najlepszych roślin o właściwościach antyoksydacyjnych. Obecności flawonoidów zawdzięcza się działanie przeciwzapalne oraz moczopędne i obniżające ciśnienie tętnicze krwi, a także działanie rozkurczowe, które sprzyja oczyszczaniu dróg oddechowych.
Składniki mineralne, między innymi żelazo – niezbędne w produkcji erytrocytów; wapń – odpowiadający za strukturę kości, zębów oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie; selen – regulujący pracę tarczycy, wzmacniający układ odpornościowy; mangan – wspomagający trawienie i wchłanianie składników odżywczych; potas – będący składnikiem płynów ustrojowych i komórek, pomaga w kontroli częstości akcji serca oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi; magnez – konieczny w pracy układu nerwowego i mięśniowego.

W kuchni tymianek ma zastosowanie jako przyprawa do mięs, sosów, sałatek i zup. Ze względu na to, że pomaga w trawieniu lipidów i łagodzi wzdęcia, doskonale pasuje do potraw tłustych, ciężkostrawnych, takich jak smażone mięsa, dania z kiełbasą, bekonem, roślinami strączkowymi. Polecany jest także do ryb i owoców morza, gdyż usuwa ich morski zapach. Doskonale komponuje się też z potrawami z jagnięciny, drobiu i cielęciny. Tymiankiem możemy również przyprawić sosy, masło, a także pieczywo i surówki (szczególnie z  pomidorami). Tymianek suszony lub świeży należy dodawać do potraw pod koniec ich gotowania, aby zminimalizować straty witamin oraz aromatu zioła.

Reklamy