Maseczki odżywcze domowej roboty

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju maseczki – zarówno te kupne jak i prostsze (zazwyczaj tańsze)
domowej roboty. Ciekawostką jest to, że z tego co mamy w kuchni prawie zawsze można
przygotować taka czy inna maskę.
W różnego rodzaju mediach pojawiają się często różne przepisy na pielęgnację „domowym
sposobem” – wyciągnęłam te, które sama sprawdziłam.
Trzeba pamiętać, że przygotowując maseczki należy bardzo starannie umyć produkty, żeby
zminimalizować ryzyko podrażnienia (np. na skutek zawartości konserwantów na skórkach
owoców).
honey_resize

Maseczka z ziemniaka

Ugotować ziemniak w łupinie, po obraniu rozgnieść go, zmieszać z odrobiną mleka lub jogurtu
naturalnego i jednym żółtkiem. Nałożyć na twarz i pozostawić na 20 min. Maseczka wygładza,
odżywia i uelastycznia wiotczejącą skórę.

Maseczka z mięty

3 łyżki wysuszonej mięty zmieszać z kilkoma łyżkami świeżego jogurtu naturalnego.
Rozprowadzić papkę na twarzy. Po 10 min. umyć twarz chłodną wodą. Mięta odżywia cerę i
poprawia krążenie. Szary naskórek odzyskuje zdrowy wygląd.
mint_resize

Maseczka z winogron i siemienia

Rozgnieć kilka obranych ze skórki winogron, dodać łyżeczkę rozgotowanego siemienia lnianego.
Papkę położyć na twarz i szyję. Po 20 min. zmyć letnią wodą. Maseczka uelastycznia, wygładza i
rozjaśnia dojrzałą, zmęczoną cerę.

Maseczka z banana

Zmiksować pół banana. Wymieszać go z żółtkiem i łyżeczką płynnego miodu. Nałożyć na twarz
na 20 min., a następnie zmyć letnią wodą. Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu,
witamin z grupy B, a także witaminę C oraz wiele minerałów i pierwiastków śladowych, jak np.
potas, magnez i selen, miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.

Maseczka maślankowa

Likwiduje obrzmienia, odżywia i rozjaśnia skórę. W schłodzonej w lodówce maślance zmoczyć dwa płatki kosmetyczne, przetrzeć twarz i położyć je na powiekach. Gdy przestaną chłodzić, zmienić je na nowe. Potem przemyć oczy letnią wodą przegotowaną.

Maseczka z miodu i avocado

Przygotować pół awokado, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki ciepłej wody.
Rozgnieść miąższ awokado, wymieszać z miodem i wodą do uzyskania jednorodnej
konsystencji. Nałożyć na twarz, szyje i dekolt – przytrzymać około 10 minut, a następnie
dokładnie spłukać chłodną wodą.

Maseczka z avocado

Miąższ z dojrzałego owocu awokado zmieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Dodatkowa łyżeczka śmietany uczyni maseczkę bardziej kremową. Tak przygotowany krem nanieść na twarz i szyję. Pozostawić na 20 minut, a następnie spłukać letnią wodą.

Avocado-honey-olive-oil

 

Reklamy